De voordelen van hooiruiven, hooinetten en slowfeeders
Steeds meer ziet u hooiruiven verschijnen in weilanden, paddocks en paddock paradises. Zowel bij mensen thuis, pensionstallen, maneges en rusthuizen worden de voordelen van hooiruiven steeds bekender. Het is een ideale en veilige manier om uw paarden jaarrond, maar vooral in de herfst en winterperiode hooi bij te voeren. In combinatie met een hooinet kun je de eetsnelheid verlagen (het zogenaamde slowfeeden) en zal er minder hooiverspilling zijn. Vooral wanneer je hooi voer met een grote(re) kudde paarden kan er soms bijna net zoveel hooi verspild worden als dat er opgegeten wordt. Ook zorgt het ervoor dat uw paarden rustiger eetgedrag zullen krijgen wanneer zij onbeperkt toegang hebben tot ruwvoer.
Onze hooiruiven zijn verkrijgbaar in twee varianten; met zweeds (palissade) voerhek en met veiligheidsvoerhek.
Verschillen tussen de hooiruiven
De beide hooiruiven komen grotendeels overeen, zo zijn ze beide voorzien van:
- 12 voerplaatsen
- Dakrand standaard inbegrepen (deze voorkomt dat uw paarden hun hoofd stoten aan de scherpe dakranden)
- Driepunt aansluiting voor het liften met een tractor
- Beschermbeugel voor de driepunt aansluiting (deze voorkomt dat uw paarden hun benen hieraan kunnen bezeren)
- Poten in hoogte verstelbaar
- Dak in hoogte verstelbaar
- 2 zijdelen eenvoudig te openen om de hooiruif te vullen
- Gegalvaniseerd
Daarnaast is de hooiruif met het veiligheidsvoerhek speciaal ontwikkeld voor paarden. Deze ruif is voorzien van voerhekken die ervoor zorgen dat de paarden niet in de ruif kunnen springen. Daarnaast zullen paarden elkaar moeilijker verjagen bij voernijd door deze voerhekken. De hooiruif met het zweedse voerhek wordt naast het gebruik voor paarden ook wel gebruikt voor koeien.
De hooiruiven zijn zo ontworpen dat het hooi te allen tijde van de grond af ligt door de baal, of het losse hooi, in de bak te plaatsen. Daarnaast zijn de hooiruiven voorzien van een dak, die ervoor zorgt dat het hooi zo min mogelijk kan worden blootgesteld aan regen of sneeuw.
Gezondheidsvoordelen voor uw paard
Een baal hooi waar een enkele regenbui overheen komt zal hier vaak niet teveel van lijden, maar wanneer het dagen achter elkaar regent kunnen er schimmels ontstaan in de hooibalen. Deze produceren giftige stoffen, ook wel mycotoxinen genoemd. Deze hebben een negatief effect op de gezondheid van uw paard, en deze veroorzaken onder andere lever- en nierbeschadiging, ataxie, ademhalingsklachten en zenuwklachten. Bij plotselinge vergiftiging zal je paard lusteloos worden, een verminderde eetlust en diarree krijgen. Zoals u kunt lezen zeer goede redenen om het hooi zoveel mogelijk proberen droog aan te bieden aan uw paard(en).
Daarnaast zal de hooiverspilling duidelijk verminderen. Paarden die het hooi aangeboden krijgen in een hooiruif zullen minder hooi vertrappen en kunnen het hooi niet vervuilen met hun mest en/of urine. Om te zorgen voor nog minder hooiverspilling zijn er ook grote hooinetten verkrijgbaar welke in de hooiruiven passen. Deze kunnen in de hooiruif worden geplaatst door deze aan de hooiruif vast te maken wanneer u een nieuwe baal heeft geplaatst, maar nog veel makkelijker is het om deze te bevestigen aan een frame die u in de hooiruif plaatst. Wanneer u het net aan een frame plaatst , hoeft u bij het plaatsen van een nieuwe baal hooi enkel één van de twee zijdelen te openen, het frame van de bodem los te maken, deze omhoog klappen en dan kunt u de nieuwe baal plaatsen. Vervolgens klapt u het frame weer terug, maakt deze weer vast aan de bodem, sluit u het zijdeel en kunnen uw paarden direct weer verder met eten.
Voorkom een te natte ondergrond voor uw paarden
Een vervelend probleem in de herfst- en winterperiode is dat de grond te nat wordt, waardoor uw paarden in de modder staan en hierdoor onder andere mok of rotstraal kunnen krijgen. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om onze grastegels te plaatsen. Dit kan enkel rond de hooiruif, maar ook op een groter deel in uw paddock om ervoor te zorgen dat uw paarden op een veilige manier droge voeten kan houden. Ook kunt u de grastegels in uw weiland leggen om te voorkomen dat de paarden de grasmat kapot lopen. Door de blokjes die om en om open zijn in deze grastegels zal het gras hier doorheen groeien en kunnen uw paarden gewoon grazen.
De grastegels zijn eenvoudig te plaatsen, zijn antislip, zijn onder andere UV- en vorstbestendig en hebben een maximaal draagvermogen van 160 ton per m2. Hierdoor kunnen niet alleen paarden hierop lopen, maar zijn ze ook geschikt om onder andere landbouwvoertuigen hierover te laten rijden, als parkeerplaats of als erfverharding.
Wilt u meer weten of de eerder genoemde hooiruiven en hooinetten / slowfeeders? Of van onze andere ruiven? Klik dan hier!
Blog door Leane van Ark