HET BELANG VAN OPSTAPHULPEN

Waarom opstaphulpen zo belangrijk zijn

Waarom een opstaphulp onmisbaar is…

Naarmate de jaren verstrijken, merken we ook dat het opstijgen moeizamer gaat. Onze spieren worden stijver en korter, wat op zich helemaal niet erg is. Rek- en strekoefeningen en yoga zijn zeker een prima alternatief om zelf soepeler op je paard te komen. Gelukkig is er ook de opstaphulp waarmee we onze stijfheid wat kunnen verbloemen, maar laten we duidelijk zijn! Deze dient vooral ter bescherming van de rug van onze viervoeter. Hoe rustiger we in het zadel terecht komen, hoe beter dit voor de rug van ons paard is.

Waar let je op bij de aanschaf van een opstaphulp?

De opstaphulp is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en materialen. Onze voorkeur gaat uit naar een opstaphulp van kunststof. In de praktijk blijkt dat deze onbreekbaar zijn en veel gewicht kunnen dragen (tot 260 kilo). Bij een trap van een paard breekt een dergelijke opstaphulp niet zomaar.

Let er bij de aanschaf op dat de opstaphulp geen open treden bevat, zoals je soms bij houten opstapkrukjes ziet. We schetsen misschien het meest erge scenario, maar een paard zou er in vast kunnen raken. Hierdoor kun je jezelf of je paard verwonden en krijgt je paard onnodig angst bij het opstappen.

Waarom is opstappen met een opstaphulp beter voor de paardenrug?

Met de paardenrug wil je zo voorzichtig mogelijk omgaan. We besteden veel aandacht aan het passend maken van een zadel en leggen allerlei verzachtende hulpmiddelen om de druk op de rug zo minimaal mogelijk te houden. Onjuiste drukverdeling bij het opstappen of met te veel kracht op de paardenrug terecht komen zou dan eigenlijk al deze moeite teniet doen.  Een paard kan hier in het ergste geval fysieke- of gedragsproblemen van gaan ondervinden.

Wat als je paard de opstaphulp eng vindt?

Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Vraag in een dergelijk geval of iemand een helpende hand kan bieden door je paard vast te houden. Je kunt er ook voor kiezen in de hoek van je rijbak op te stappen zodat je paard minder makkelijk opzij kan stappen. Plaatst de opstaphulp dan op de tweede hoefslag, dan kun je er gewoon langs rijden, heb je meteen een schriktraining te pakken.

 

Samengevat

Opstappen met een opstaphulp is essentieel omdat:

  • er minder druk aan één kant van het paard ontstaat
  • dit lichamelijk beter is voor de ruiter

 

Al onze opstaphulpen vindt u hier.

Blog door Leane en FIRA