Voorkom ongelukken of ziekten door weidegang
De eerste echte mooie dagen van 2020 hebben we inmiddels gehad. Sommige paarden lopen al op het weiland, maar de meesten zullen nog in de paddock staan vanwege de langdurige regen die we hebben gehad waardoor het weiland niet optimaal kaar gemaakt is.
Wij vertellen kort iets over het onderhoud, maar ook over de controle van je afrastering.
Wij geven u graag informatie over welk gras het beste is voor uw paardenweide, drinkwatervoorzieningen en afrastering.
Welk gras?
Wanneer er te weinig voedingsstoffen in het gras zitten, zal het gras “gestrest” raken. Dit klinkt een beetje vreemd, maar dit betekent dat het gras veel fructaan aanmaakt, wat omgezet wordt in voedingssuikers waar je paard of pony niet goed tegen kan. De meeste weilanden in Nederland bevatten Engels raaigras, dat vol met eiwitten zit en weinig structuur heeft. Uitermate geschikt voor koeien, maar minder geschikt voor paarden. Gras dat geschikt is voor koeien, is niet geschikt voor paarden, omdat hier veel eiwitten in zitten. Paarden eten het gras kort bij de wortel af, waar koeien met de tong eten en het gras veel hoger afgrazen. Het grasmengsel dat wordt gebruikt voor paardenweides, zal een laag groeipunt moeten hebben, om onkruid zoveel mogelijk te voorkomen.
Zorg dus voor een goed grasmengsel voor paarden wanneer je een weiland opnieuw gaat inzaaien of bij zaaien. Dit zijn mengsel met verschillende kruiden en grassen, die minder eiwitten, suikers en energie bevatten en meer structuur. Hier voorkom je ook overgewicht mee bij je paard.
Onderhoud
Het bemesten van het weiland, zorgt dat de benodigde voedingsstoffen er zijn om het gras te laten groeien. Het bemesten van het weiland kan het beste vroeg in het voorjaar, of in het najaar gebeuren, omdat de bodem dan vochtiger is en de bodem de voedingsstoffen dan beter opneemt.
Het bekalken van je weiland kan het beste t/m februari. Door je weiland te kalken, maak je de grond al “alert” op het bemesten, waardoor de mest beter wordt opgenomen en er minder weg zal spoelen. Door het jaar heen zal het weiland ook verzuren en wordt de pH te laag. Door kalk te strooien kun je de pH waarde verhogen en wordt de zuurtegraad verlaagd.
Om te weten hoe vaak je het weiland moet bemesten en kalken, kun je het beste eens in de 4 á 5 jaar een bemestingsonderzoek laten doen. Dit kunt u bijvoorbeeld te laten doen bij Eurofins.
Mocht u uw weiland hebben laten maaien, kunt u hier veilig direct uw paard weer op zetten. Mocht er kort zijn gemaaid, dan kunt u het beste even wachten tot het gras weer wat hoger is.
Het aanbieden van water in uw weiland
U kunt op verschillende manier water aanbieden aan uw paard in het weiland. We zien vaak nog grote speciekuipen die dagelijks gevuld worden. Let hierbij wel op dat de bakken regelmatig goed schoon gemaakt worden.
Wij bieden diverse soorten drinkbakken voor uw paarden aan. Waaronder de gewone drinkbakken of de vorstvrije drinkbakken die voorkomen dat het water bevriest in de winter.
Ook bestaan er diverse soorten weidedrinkbakken. Denk hierbij aan een weidepomp, waar het drinkwater uit de grond gehaald wordt. Door het drukken op de hendel, pompen zij zelf het water uit dieptes tot 7 meter, in de drinkschaal. Dit kan even wennen zijn voor uw paard, maar dit leren zij altijd heel snel.
Dan bestaan er nog de bekendere weidedrinkbakken, verkrijgbaar in zeer veel verschillende maten en groottes. Deze zijn gemaakt uit een hoogwaardig UV bestendig Polyetheen. Doordat de randen naar binnen zijn gebogen, is er hierdoor minder waterverlies door knoeien. Deze zijn verkrijgbaar van 70 liter tot 1500 liter, met bijbehorende vlotters (lage en hoge druk).
Het is te allen tijde belangrijk dat uw paard beschikking heeft over vers drinkwater.
Omheining
Er zijn tal van verschillende omheiningen voor uw paard. Van een compleet houten hekwerk, naar houten palen met stroomdraad, of stroomdraad met prikpaaltjes.
Voordat uw paarden weer het weiland opgaan, controleer dan of de omheining nog overal heel is, en uw paard zicht niet kan bezeren aan spijkers, schroeven of uitstekende delen hout.
Daarnaast is het ook belangrijk dat het stroomdraad nog strak gespannen staat. Voor draad en cord kunnen hier bijvoorbeeld roterende spanners gebruikt worden. Bij cord is het verstandig om een veer te gebruiken, dan hoeft u bijna nooit meer te spannen, en voor draad hebben wij draadspanners.
Denk er wel altijd aan dat prikkeldraad of staaldraad niet geschikt is om weilanden voor paarden mee af te rasteren.
De veiligste methode van afrastering vinden wij Hippowire. Dit geeft optimale stroomgeleiding, minimaal risico voor verwondingen en een hoge duurzaamheid. . Het is 2,5 mm staaldraad ommanteld met geleidend kunststof. De staaldraadkern zorgt voor optimaal geleidingsvermogen, de dikke kunststof ommanteling biedt optimale zichtbaarheid met het minste gevaar voor verwondingen. De zwarte, geleidende koolstof delen zorgen voor een optimaal stroom effect.
Daarnaast is het ook van belang om te weten of er nog voldoende spanning op het schrikdraad staat. Dit kunt u doen met een digitale voltmeter.
Wanneer u de afrastering langs loopt, kunt u meten of er overal voldoende spanning op staat of om problemen in de afrastering zijn die de stroomgeleiding hinderen. Dit kan bijvoorbeeld een breuk in het draad zijn, of hoge begroeiing van gras of struiken waardoor stroom weglekt. Controleer ook of de isolatoren nog in goede staat zijn, kapotte isolatoren kunnen voor lekstroom zorgen.
Deze kan ook gebruikt worden om de spanning van het schrikdraadapparaat of de aarding te testen.
Zoals u leest komt er best veel bij kijken wanneer u het weiland weer klaar wilt hebben om uw paarden weer veilig te kunnen laten grazen in de aankomende zomerperiode.
Wilt u advies over uw afrastering, stroomdraadapparaten of weidedrinkbakken? Neem contact met ons op via 0342 444 585 of via info@nedlandic.com
Blog door Leane