Wat is een schrikdraadapparaat?

Een schrikdraadapparaat is geschikt om dieren binnen een weide te houden, of juist om dieren te weren zoals bijvoorbeeld wolven of ongedierte uit uw maisland. Zolang het dier het stroomdraad niet aanraakt en het draad goed geïsoleerd is, creëert het schrikdraadapparaat een open stroomkring. Het stroomdraad stuurt dan herhaaldelijk spanningsimpulsen naar het draad. Wanneer een dier het stroomdraad aanraakt wordt de stroomkring via het lichaam van het dier gesloten en vloeit er stroom. Dit gebeurd ook bij kortsluiting of bij begroeiing tegen het stroomdraad. De stroom geeft een korte elektrische schok, dit is een volledig onschuldige schok voor het dier. Des te sterker de werking op het dier, hoe beter het dier de werking van het systeem leert begrijpen en bij de afrastering uit de buurt zal blijven.

De Patura accu schrikdraadapparaten zijn beschikbaar in 9 volt, 12 volt of 230 volt. De schrikdraadapparaten zijn onderverdeeld in verschillende klassen wat inhoud van middelkrachtig tot aan zeer krachtig, van korte omheining tot aan langere omheining.

Wat zijn de voordelen van de Patura stroomdraadapparaten?

Volledig ingekapselde elektronica:
De elektrische componenten zijn volledig bescherm tegen water, vocht, damp uit batterijen, ongedierte en insecten. Dit zijn veelal de oorzaken van defecte stroomdraadapparaten.

Digitaal display:
Sommige stroomdraadapparaten hebben een digitaal display. Hierbij wordt naar keuze bijvoorbeeld het laadniveau van de accu of bijvoorbeeld de aardespanning aangegeven.

Magneetschakelaar:
De magneetschakelaar schakelt binnen de verschillende functies van een schrikdraadapparaat.
Doordat het een magneetschakelaar is, is corrosie bijna geheel uitgesloten.
Met de magneetschakelaar kun je onder andere dag- of nacht verschillend instellen om nachtdieren af te weren of de afstand van het raster instellen.

Diepontladingsbeveiliging:
De schrikdraadapparaten met een 12 volt accu hebben een diepontlading beveiliging wat inhoud dat een diepe ontlading voorkomt. Bij diepontlading loopt de batterij of de accu langzaam leeg. Hierbij verminderd telkens het voltage. Als het voltage onder niveau komt, ontstaat er diepontlading. Wanneer er diepontlading is geweest kan de accu niet meer worden opgeladen. De accu kan zelfs in sommige gevallen gaan lekken of bol staan. Indien de accu sterk ontladen is, activeert het schrikdraadapparaat een stroom besparende functie in. Hierbij veranderd de accu indicator van groen naar rood. Als dit signaal wordt genegeerd, schakelt het apparaat na een bepaalde tijd uit. Om diepontlading te voorkomen kunt u het best de accu regelmatig opladen en volledig opladen na gebruik.

9 of 12 volt accu apparaten
De 9 of 12 volt accu apparaten zijn  compact en worden veelal gebruikt bij mobiele rasters.
De voorkeur gaat ten alle tijden uit naar een 230 volt schrikdraadapparaat, wanneer er een stopcontact beschikbaar is op maximaal 200 meter van het weiland. Bij een 230 volt schrikdraadapparaat heb je de minste kans op storingen en daarbij het gemak dat u geen omkijken heeft naar de accu opladen en/of vernieuwen.

Mocht er geen stopcontact in de buurt zijn, is een 9 of 12 volt accu schrikdraadapparaat een goede optie. Bijvoorbeeld bij het indelen van weiden of bij een veelal wisselende plek in het weiland. De mobiele apparaten zijn ook zeer geschikt om mee te nemen op een vakantie met je paard. Alle 9 volt schrikdraadapparaten op batterij kunnen ook aangesloten worden op een oplaadbare 12 volt accu.  Een batterij voor een 9 volt schrikdraadapparaat heeft een levensduur van een aantal maanden tot aan een jaar. De gebruikskosten zijn hierdoor relatief hoog omdat de batterijen niet opgeladen kunnen worden. Een volle 12-volt accu gaat ongeveer tussen de 8-14 dagen mee totdat deze opnieuw opgeladen moet worden.

De 9 volt- en 12 volt schrikdraadapparaten zijn ook op te laden met een zonnepaneelmodule . De Patura zonnepaneelmodules worden direct geleverd met aansluitkabels voor op de Patura schrikdraadapparaten. Door het apparaat terug te schakelen op een lagere vermogensstand heeft u van het voorjaar tot aan de herfst geen omkijken naar een accu of een batterij op het schrikdraadapparaat.

230 volt schrikdraadapparaat:
De 230 volt schrikdraadapparaten worden enkel ingezet als de afrastering in de buurt van een 230 volt stopcontact ligt. Een stroomkabel van 200 meter naar de weideafrastering is mogelijk. Het is hierbij belangrijk dat het schrikdraadapparaat onder een groot afdak of in een niet-ontvlambaar gebouw. In deze ruimte moet voor de invoering van de stroomkabel naar de afrastering een bliksembeveiliging in het gebouw geïnstalleerd worden.

Combinatie schrikdraadapparaat 12 volt en 230 volt:
Patura beschikt ook over combinatie schrikdraadapparaat op 12 volt en 230 volt (Apparaat P1P2P3P4 en P5. Door deze mogelijkheid kun je in vrijwel elke situatie hetzelfde schrikdraadapparaat gebruiken. De combinatie schrikdraadapparaten worde n geleverd met een 12 volt aansluitkabel. Deze kun je direct gebruiken op een 12 volt accu. Het schrikdraadapparaat hang je in dit geval direct aan bij het afrasteringdraad of de afrasteringspaal geplaatst. Wanneer je het schrikdraadapparaat als 230 volt wilt gebruiken, kunt u de meegeleverde externe adapater gebruiken om het schrikdraadapparaat op het 230 volt elektriciteitsnet aan te sluiten. Hierbij het van belang dat het apparaat inclusief de voeding op een droge plaatst of een brandvrij gebouw wordt geïnstalleerd.

Wij hebben alles in het assortiment voor een gehele omheining. Bel of mail ons gerust voor advies.