Suevia blog
Onlangs zijn wij afgereisd naar Suevia in Eersel voor een cursus drinkbaktechnieken. Buiten productkennis is er veel kennis bijgebracht over het belang van schoon drinkwater.
Ik neem jullie graag mee in wat algemene kennis, tips en weetjes:
Bij melkkoeien wordt er veel gelet op het rantsoen van de koe. Water is een belangrijk bestanddeel voor het voerrantsoen. Water is ook echt onmisbaar voor de groei van een koe maar vooral ook voor de melkproductie. Melk bestaat voor het overgrote deel aan water. Per liter melk is er ongeveer 4 á 5 liter water nodig. Een hoogproductieve koe met een productie van 50 liter per dag, heeft een wateropname van ongeveer 200 liter per dag! Bij hitte kan dit al snel 20% meer zijn.
Lekker water bevat weinig ijzer, zouten of organische stoffen in het drinkwater. De optimale temperatuur van het drinkwater is 12-20 graden.
Maar.. hoe houdt je het water lekker?
Maak regelmatig de drinkbakken schoon en controleer eens of de koeien makkelijk het water kunnen opnemen. Een drinkbak dient vrij ter beschikking te zijn, er moet genoeg ruimte zijn rondom de drinkbakken. Zorg dat er voldoende drinkbakken per koe aanwezig zijn, maximaal 15 koeien per drinkbak. Lopen de koeien in de wei? Zorg dan dat je de loopafstand tot de watervoorziening beperkt. De ideale drinkbakhoogte is t.o.v. het dier 60 graden. Zoals al eerder gezegd is de ideale temperatuur tussen de 12 en 20 graden. Bij een warmere temperatuur zullen de aanwezige bacteriën sneller gaan groeien waar de smakelijkheid van het water afneemt. Gevolgen van vuil water kunnen onder andere maagdarmstoornissen opleveren, dunne mest of bijvoorbeeld een tegenvallende groei. Bij een smaakafwijking zal een koe wellicht minder water opnemen waardoor de koe ook minder voeropname heeft en hierdoor wellicht een verminderde groei/melkproductie. Dat willen wij natuurlijk niet.
Hoe kun je zelf de kwaliteit van je water beoordelen?
Schep wat water uit je drinkbak en leg een bierviltje op het glas/monster. Laat het monster een kwartier rusten. Let na een kwartier op de helderheid van het water, de kleur van het water, liggen er deeltjes op de bodem, zwerven er ijzervlokken in, stinkt het? Schoon water stinkt niet en is helder van kleur.
Buiten de schone drinkbakken is het ook van belang dat de leidingen schoon zijn. Maak elke koppeling eens open en voel er in met je vinger. Voel je viezigheid? Kans dat dit Biofilm is. Biofilm is de glibberige aanslag in je drinkbak, het zal je wellicht bekend voorkomen. Biofilm een slijmerige laag van mirco organismen. Deze hechten zich aan het oppervlak van de drinkbak en in de leidingen. Je kunt je leidingen laten schoonmaken maar ook proberen schoon te krijgen door de koppelingen los te maken en met lucht de leidingen schoon te spuiten.
Daarbij is er nog een punt waardoor een koe verminderd water opneemt: Door zwerfstromen, lekstroom of statische elektriciteit. Zwerfstromen vind je in de buurt van hoogspanningsmasten of een spoorlijn. Lekstroom vindt je door beschadigde stroomkabels van elektrisch apparatuur zonder dat er kortsluiting ontstaat en statische elektriciteit door opgewekte elektrische ladingen, denk aan ventilatie in je stal. Een mens voelt pas stroom vanaf 42 volt, een koe al bij 3 volt. Zij zijn dus veel gevoeliger voor het voelen van stroom. Onder normale omstandigheden vloeit er alleen stroom door geïsoleerde leiders die in elektrische kabels aanwezig zijn. Het kan dus zijn dat er door defecte apparaten of bijvoorbeeld een slecht functionerende aarding lek of vervuilde leidingen er zwerfstroom ontstaat. De opgewekte statische elektriciteit kunnen niet worden afgevoerd maar geleiden mee in het water. Hierdoor wordt de eindbestemming, in dit geval de drinkbak, een buffer van opgewekte elektriciteit is nu mogelijk. Doordat een dier contact heeft met de ondergrond, krijgt een dier stroom wat erg onprettig is. Zeker als je rekening houdt met een koe wat al vanaf 3 volt stroom voelt.
Hopelijk hebben wij jullie door middel van deze blog wat extra kennis bijgebracht omtrent de kennis van schoon drinkwater.
Na de scholing hebben wij een rondleiding gehad door het centrum waarin alle drinkbakken zijn te bezichtigen en in het magazijn.
Het drinkbak model 10P een zeer geschikte drinken voor paarden en kalveren. Doordat deze is gemaakt van hoogwaardig kunststof is deze zeer elastisch. Je kunt er zelfs op staan en de drinkbak beweegt weer terug. Hierdoor kan de bak niet door midden breken. Geen scherpe randen en daardoor geen verwondingsgevaar. De drinkbak heeft een lichtlopend messing-staafventiel. Ten opzichte van een drinkbak met een klepelprofiel heeft dit staafventiel maar één beweegbaar deel waardoor de bak makkelijk is schoon te maken en makkelijk toegankelijk voor vervanging van onderdelen.
Voor een rundvee drinkbakken, verwarmbare en vorstvrije drinkbakken, weidedrinkbakken of toebehoren, zijn wij u graag van dienst.
Wij zijn erg blij met deze bijscholing en het hartelijke ontvangst van Theo. Aan het eind van de ochtend hebben wij een mooi certificaat meegekregen.