Samenwerking Anders leren met paarden en Nedlandic

Anders leren met paarden heeft een methode bedacht om kinderen op een speelse wijze de schoolse lesstof te leren. Hoe dit ten werk gaat wordt hieronder uitgelegd door Tanja.

Meer en meer kinderen vallen uit in het onderwijs, kunnen zich niet goed concentreren in de groep of krijgen diagnoses zoals dyslexie of AD(H)D. Het komt niet zelden voor dat veel kinderen die vastlopen in het onderwijs, ook in de zorg terecht komen. Doordat het leren niet lukt, haken veel kinderen af, krijgen ze een slecht zelfbeeld of ontwikkelen ze gedragsproblemen.

Dat is in veel gevallen helemaal niet nodig. Vaak gaat het juist om uitermate slimme kinderen. Volgens de meervoudige intelligenties van Gardner gaat het om kinderen die beeldslim, beweegslim, natuurslim, zelfslim, mensenslim en muziekslim zijn.

En soms lijken ze wat minder taal- en rekenslim. Maar… dat is omdat het onderwijs niet aansluit bij deze kinderen. Het gaat namelijk om kinderen die anders begaafd zijn en heel visueel ingesteld zijn (terwijl het onderwijs talig ingesteld is).

Balkjes lopen kinderen paard
Samen parcours bouwen

Kinderen zijn van zichzelf leergierig. Door de lesstof op een andere manier aan te bieden, lukt het vaak wel. Bewegend leren wordt gelukkig steeds populairder. Veel scholen kampen helaas met gebruik aan goede buitenruimte en juiste lesmethodes. ANDERS LEREN MET PAARDEN is een methode waarbij paarden worden ingezet door gecertificeerde paarden- en kindercoaches om kinderen te helpen met leren van de schoolse lesstof. Buiten school op vaak mooie plekken in de natuur. Hoe werkt dat?

Kinderen zijn graag buiten, spelen en bewegen het liefst en houden van kleuren. De spelling- en rekenregels zijn vertaald in allerlei parcourtjes en spelletjes die je op en naast het paard of pony kunt doen. Ook ezels en honden doen vaak mee. Spelenderwijs leren kinderen zo klokkijken, tafels automatiseren, optellen en aftrekken, lezen en (werkwoord)spelling. Daarvoor worden allerlei materialen ingezet. De kunststof balken van Nedlandic zijn perfect voor het programma. Ze blijven prachtig van kleur en zijn niet kapot te krijgen. Doordat ze licht van gewicht zijn en in veel vrolijke kleuren beschikbaar zijn, kunnen we er bij ANDERS LEREN MET PAARDEN van alles mee! Zoals een lange rode balk voor de grote wijzer van de klok en een korte groene balk voor de korte wijzer. Ook hebben we onderdelen van de rekenmethode Met Sprongen Vooruit vertaald door balkjes als tientallen te lopen en daarmee sommen te maken. In het werkwoordspellingparcours gebruiken we als basis de rode ik-balk en rijden we vervolgens door het parcours met nog veel meer gekleurde balken om de juiste persoonsvormen en uitgangen te vinden.

ANDERS LEREN MET PAARDEN telt inmiddels meer dan honderd paardencoaches, verspreid over heel Nederland en België. Bij de training ontvangen de deelnemers een uitgebreid materialenpakket en de mogelijkheid om de balken met korting te kopen bij Nedlandic.

Meer informatie over de opleiding van Anders leren met paarden vind je hier: www.anderslerenmetpaarden.nl 

Wij als Nedlandic zijn erg blij dat wij een steentje mogen bijdragen aan dit project zodat de kinderen de schoolse lesstof onder de knie krijgen en op een leuke manier leren. De coaches van Anders leren met paarden kopen de producten bij Nedlandic om de kinderen verder te laten ontwikkelen in de lesstof.

Blog geschreven door Tanja Stigter