Het hoe en waarom van slowfeeders en hooinetten

Iedereen kent ze inmiddels wel; slowfeeders en hooinetten. Ze zijn bijna niet meer weg te denken in weilanden, paddocks, stallen of trailers. Ze zijn in ontelbare groottes, maaswijdtes en varianten verkrijgbaar. In dit artikel leggen wij de voordelen en de verschillen uit van deze netten.
Maar voordat wij daar mee beginnen, leggen wij eerst iets uit over het spijsverteringsstelsel van een paard, om een zo volledig mogelijk beeld te ontwikkelen bij jullie, waarom het gebruik van een slowfeeder een voordeel is.

Het spijsverteringsstelsel van een paard

De spijsvertering begint al in de mond, door het kauwen op voedsel wordt er speeksel aangemaakt. In tegenstelling tot mensen, die 24 uur per dag speeksel aanmaken, maakt een paard enkel speeksel aan wanneer deze eet. Speeksel zorgt er niet alleen voor dat het voer door de slokdarm gaat, wanneer speeksel is aangekomen in de maag zal dit ook het maagsap neutraliseren.

Een paard heeft een relatief kleine maag (waar circa 9 – 15 liter in past), en is slechts 7% van het volume van het maagdarmkanaal. Een paard in de natuur heeft ook geen grote maag nodig, omdat deze bijna over de gehele dag heen ruwvoer tot zich neemt (waaronder gras, kruiden, planten, bomen). Daarnaast hebben ze geen galblaas, waardoor de spijsverteringssappen continue van de maag in de dunne darm terecht komen. Wanneer paarden continue beschikking hebben over ruwvoer, zal het maagzuur stabiliseren door de speekselaanmaak.
In de dunne darm vindt de vertering van zetmeel, eiwit en vetten plaats. Een paard haalt ook het grootste gedeelte van zijn of haar energie uit vezelrijk voer.

Vervolgens komt het in de blinde en dikke darm terecht waar de vezels worden verteerd en water en elektrolyten worden opgenomen. Door de opname van water wordt hier het begin van de mestballen gemaakt. Dan gaat het door naar de endeldarm, waar nog meer water opgenomen wordt en zullen het de mestballen worden die ze uiteindelijk zullen uitscheiden.

Om deze vertering goed op gang te houden, en het risico op maagzweren te verkleinen,  is het verstandig om zoveel mogelijk over de hele dag heen ruwvoer aan te bieden.

Bron: http://thinklikeahorse.org
  1. mond
  2. slokdarm
  3. maag
  4. dunne darm
  5. blinde darm
  6. eerste gedeelte dikke darm
  7. laatste gedeelte dikke darm
  8. endeldarm
  9. anus

De voordelen van hooinetten en slowfeeders

  1. De eet tijd wordt verlengd
    Na onze uitleg over het spijsverteringsstelsel van paarden, begrijpen jullie dat het van belang is dat paarden bijna de gehele dag beschikking hebben over ruwvoer. Een slowfeeder of hooinet kan daar uitstekend bij helpen. Hoe fijnmaziger de netten zijn, hoe langer uw paard met zijn of haar ruwvoer doet. Welke maaswijdte u kiest is ook afhankelijk van het paard, sommige dieren zullen gefrustreerd worden bij het eten uit een (voor hen) te kleine maas. Kijk dus goed naar uw paard om te beslissen welke maaswijdte u kiest. De meest verkochte maaswijdtes zijn 4,5 of 6 cm.
  2. Het gaat verveling op stal tegen
    Dit heeft ook weer te maken met langduriger kunnen eten van hun ruwvoer. Hoe langer zij kunnen eten, hoe minder verveling (en mogelijke stalondeugden zoals weven, luchtzuigen etc.) er zal ontstaan.
  3. Het zorgt voor minder hooi verspilling
    Doordat het hooi wordt gevoerd vanuit een net, zal er minder verspilling optreden omdat uw paard of pony niet meer op het hooi kan mesten, urineren of gaan staan of omdat de wind het hooi weg waait. Eindelijk geen vieze en rottende plakkaten hooi meer verwijderen uit uw weiland/paddock, en minder werk om uw stal uit te mesten. Dit zorgt dus ook voor geldbesparing.
  4. Het bespaart tijd én geld
    Omdat paarden langer doen met hun gevulde net, zullen er minder voerbeurten gegeven hoeven worden. Afhankelijk van welke grootte slowfeeder of hooinet u aanschaft kunt u over gaan naar minder voerbeurten, wat tijd bespaard.
    Doordat er minder verspilling van hooi is, door het vertrappen, wegwaaien of vies maken van het hooi hoeft u ook minder weg te gooien, wat geld bespaard.
    Een win-win-win situatie dus!
  5. Overgewicht
    Iedereen weet dat overgewicht ongezond is. Of dat nu voor een mens, een paard of een ander dier is. Naast extra beweging of minderen in krachtvoer, kan het ook schelen als je de ruwvoeropname beperkt. Met onze hooinetten of slowfeeders zullen ze langer over dezelfde portie hooi doen, als wanneer dit los op de grond gevoerd wordt.

Welke hooinetten of slowfeeders?

Hooinetten en slowfeeders zijn er in ontelbaar veel soorten, groottes, maaswijdtes en materialen.

Welke grootte en maaswijdte u kiest is uiteraard helemaal persoonlijk, en afhankelijk van het paard.

Wat wij wel nog vaak zien, is dat er veel hooinetten of slowfeeders te koop zijn met geknoopte mazen van hard, dun en scherp (2 á 3 mm) nylon. Het nadeel van deze netten, is dat het materiaal niet prettig is voor de gevoelige mond van een paard, en dat paarden met hun tanden de knoopjes gaan doorbijten, wat weer resulteert in een kapot net.

Onze knoop loze hooinetten en slowfeeders zijn gemaakt van 5 mm dik gevlochten polypropyleen multifilament, afgekort ook wel ppm.

Dit materiaal kent een aantal voordelen: het is soepel, licht van gewicht, stevig, rekt bijna niet, neemt bijna geen water op, bevat geen giftige stoffen en is niet vatbaar voor schimmel. De netten zijn zelfs te wassen op 30 graden, pas hier wel op met de fournituren die aan de netten vastzitten (zoals de oogjes in de slowfeeders).

Het allergrootste voordeel is dan wellicht nog dat het ook veel vriendelijker is voor de paardenmond, in vergelijking met zo’n hard, dun en scherp nylon hooinet.

Hoeveel ruwvoer voer ik mijn paard?

Let er wel te allen tijde op dat het paard voldoende ruwvoer krijgt.

Normaal heeft een paard voor zijn of haar onderhoud circa 1,5% van het lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof).

Onderstaand zie je circa hoeveel droge stof er in verschillend ruwvoer zit:

Gras:             circa 80% water & 20% droge stof

Voordroog:    circa 30% water & 70% droge stof

Hooi:             circa 20% water & 80% droge stof

U kunt achter de exacte droge stof in uw ruwvoer komen, door een ruwvoer analyse uit te laten voeren, er zijn meerdere bedrijven die dit doen.

Met een korte berekening kunt u zelf berekenen hoeveel ruwvoer uw paard per dag nodig heeft, mits je het gewicht van je paard weet. Dit doe je als volgt:

  • Percentage droge stof
  • Dagelijkse drogestofopname op gewicht van het paard
  • De dagelijkse drogestofopname per dag vermenigvuldigen met 100
  • Deel dit door het drogestofpercentage van het ruwvoer dat u voert
  • Het aantal kilo ruwvoer dat je dagelijks moet geven:

Voorbeeld:

  • 70% droge stof uit voordroogkuil
  • 7,5 kilo drogestofopname voor 500 kilo paard
  • 7,5 kilo x 100 = 750 kilo
  • 750 kilo : 70 = 10,7 kilo voordroogkuil per dag

Om het u wat makkelijker te maken hebben wij een tabel gemaakt met een aantal gewichten, de gemiddelde droge stof hoeveelheid per dag, en hoeveel ruwvoer er gemiddeld gegeven moet worden.

Lichaamsgewicht

Minimale dagelijkse drogestofopname Hooi (80% droge stof) Voordroogkuil (70% droge stof)


Gras (20% droge stof)

 

100 kilo

1,5 kg

1,88 kg 2,14 kg

7,5 kg

200 kilo

3 kg

3,75 kg 4,3 kg

15 kg

300 kilo

4,5 kg

5,63 kg 6,43 kg

22,5 kg

400 kilo

6 kg

7,5 kg 8,6 kg

30 kg

500 kilo

7,5 kg

9,38 kg 10,71 kg

37,5 kg

600 kilo

9 kg

11,25 kg 12, 86 kg

45 g

700 kilo

10,5 kg

13,13 kg 15 kilo

52,5 kilo

De conclusie:

Zorg ervoor dat uw paard over het grootste gedeelte van de dag voldoende ruwvoer tot zijn of haar beschikking heeft, om gezondheidsrisico’s zoals maagzweren zo veel mogelijk te voorkomen.


Al onze hooinetten en slowfeeders vindt u hier.

Blog door Leane